Aláírták az új szerződést a Gazprommal

gazdaság
2021 szeptember 27., 14:07
comments 3

Tizenöt éves szerződést kötött a magyar állam a Gazprommal a lakossági gáz szállításáról. A megállapodást augusztus végén jelentették be, amiről már akkor közölték, hogy 10+5 évre szól, vagyis tíz év után módosíthatnak a szerződésben szereplő 4,5 milliárd köbméternyi gázmennyiségen.

A Gazprom 3,5 milliárd köbmétert Szerbia felől, az októbertől üzembe álló vezetéken keresztül, 1 milliárdot pedig Ausztria felől szállít Magyarországra, vagyis megszűnik a közvetlen szállítás Ukrajnából. A magyar és az orosz kormány éveken keresztül alkudozott az új szerződésről: az oroszok a déli csövet akarták előbb, a magyarok pedig a szerződést.

photo_camera A Gazprom és az MVM vezetői az asztalnál Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter külügyminiszter az aláírás után azt mondta, „az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.