Az újraszámlálás miatt mégsem lesz női többségű a parlament Izlandon

külföld
2021 szeptember 27., 05:15
comments 1

Rövid ideig úgy tűnt, hogy Izland történelmet írt, és Európában először sikerült elérniük, hogy többségben legyenek a nők a parlamentben, de a szavazatok újraszámlálása során kiderült, hogy a 63 képviselői helyből csak 30-at nyertek el a nők. A korábbi eredmények alapján még azt mutatták, hogy 33 hely lehet az övék.

photo_camera Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök leadja szavazatát Reykjavíkban 2021. szeptember 25-én Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Az ötven százalékos küszöböt eddig egyetlen európai országnak sem sikerült átlépnie, eddig Svédország állt hozzá a legközelebb 47 százalékkal, de most őket megelőzték az izlandiak azzal, hogy a parlamenti képviselők több mint 47 százaléka nő.

Az újraszámlált eredmények szerint bár további hat nőt választottak be a parlamentbe, a mandátumok többsége még mindig a férfiaknál van.

Izlandon egyébként sok más országgal szemben nem szabályozza törvény, hogy a parlamentben hány nő legyen, sok párt azonban megköveteli, hogy a jelöltek között mindenképpen legyen nő is.

A nemek közti egyenlőség terén Izlandot régóta vezető országnak tartják: az első törvényt a férfiak és nők egyenlő bérezéséről 1961-ben hozták, a világon elsőként pedig ők választottak női elnököt 1980-ban.

A világon mindössze öt olyan ország van, ahol a parlamenti helyek legalább felét nők foglalják el. Az első helyen Ruanda áll, ahol a parlament alsóházának 61,3 százalékát nők teszik ki. Ruandát Kuba követi 53,4 százalékkal, a harmadik helyen Nicaragua áll 50,6 százalékkal, Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig a parlament fele nőkből áll.

Az Egyesült Államok képviselőházának mindössze 27,6 százalékát teszik ki nők.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.