San Marinóban legalizálták az abortuszt

jog
2021 szeptember 27., 4:20

Nagy többséggel a terhességmegszakítás legalizálása mellett döntöttek San Marinóban egy vasárnapi népszavazáson, ezzel egy 1865-ben hozott törvényt helyeznek hatályon kívül.

77,3 százalék támogatta, hogy a terhesség 12. hetéig engedélyezett legyen az abortusz, azt követően viszont csak abban esetben, ha a nő élete veszélybe kerül, vagy ha a magzat fejlődése súlyos rendellenességet mutat. A szavazáson csak az arra jogosultak 41 százaléka vett részt.

photo_camera Abortuszpárti aktivisták a szavazás előtt San Marinóban Fotó: BRIGITTE HAGEMANN/AFP

Miközben San Marinóban az abortusz legalizálása mellett döntöttek, addig nemrég Lengyelországban és az egyesült államokbeli Texasban megszigorították az abortuszt szabályozó törvényeket. Mexikóban viszont a legfelsőbb bíróság nemrég döntött úgy, hogy az abortusz büntetése alkotmányellenes.

San Marinóban eddig a művi terhességmegszakításért akár három év börtönnel is büntethették a nőket, hat évvel pedig azokat, akik elvégezték az abortuszt. A San Marinóban élő nők eddig csak Olaszországba mehettek abortuszra, ahol magánellátásban az több mint 1500 euróba kerül.

San Marino nem csak ebben maradt el más európai államoktól: a nők csak 1960-ban szavazhattak először, politikai tisztséget pedig csak 1974 óta tölthetnek be. A válást is csak 1986-ban legalizálták, 16 évvel Olaszország után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt