Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul az orosz-magyar gázüzlet miatt

gazdaság
2021 szeptember 27., 14:43
comments 1

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és az Európai Bizottsághoz fordul, miután aláírták az új magyar-orosz gázszerződést. Ez alapján a Gazprom nem szállít többé gázt Magyarországra Ukrajnából, csak az új, szerbiai vezetéket és az ausztriai útvonalat fogja használni.

A bizottsági ülést szerintük azért kell elnapolni, mert „a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében”.

Ezenkívül szeretnék, ha az Európai Bizottság megállapítaná, megfelel-e a szerződés az európai energiaügyi szabályoknak. Ukrajna „meglepődött és csalódott” Magyarország döntése miatt, ami szerintük gazdaságilag megalapozatlan, viszont „a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született. Álláspontjuk szerint az új szerződés nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek sem.

Szijjártó Péter (balra) és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója megállapodtak.
photo_camera Szijjártó Péter (balra) és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Fotó: KIRALY MARTON KKM/copywright MARTON KIRALY

Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami „a legrövidebb módja annak, hogy biztonságosan eljuttassák a gázt Európa országaiba” - írják.

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.