A kormány 500 ezer adag vakcinát ad el Szlovéniának és Thaiföldnek

járvány
2021 szeptember 28., 20:18
comments 1

A kormány kedden döntött arról, hogy további covid elleni oltásokat ad el Szlovéniának és Thaiföldnek. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok szerint a szlovénoknak 100 ezer adag Janssent adunk el, Thaiföldre pedig 400 ezer adag AstraZenecát küldünk. Az adásvételekről szóló szerződéseket Kásler Miklósnak ezután kell megkötnie a külügyminiszter bevonásával.

A thaiföldi egészségügyi hatóságok júliusban döntöttek úgy, hogy megváltoztatják az oltási protokollt, miután több száz olyan egészségügyi dolgozó fertőződött meg, akiket korábban beoltottak a kínai Sinovac vakcinájával. Azóta a két adag Sinovac helyett második oltásnak AstraZenecát adnak be, hogy fokozzák a védettséget.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint Janssenből összesen 4,3 milliót rendeltünk, amiből eddig 700 ezer adag érkezett meg. Ennek az uniós beszerzési ára adagonként 8,5 euró volt. Ebből az oltásból egy oltás is elég a védelemhez.

Az AstraZenecából 6,5 millió adagot rendeltünk, amiből 3,6 milliót adagot szállítottak le. Ennek az ára adagonként 1,82 euró volt.

Szijjártó Péter egy hete arról beszélt, hogy Vietnamnak is eladunk 400 ezer adag AstraZenecát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.