Bekérette a külügy az ukrán nagykövetet

szeptember 28., kedd 8:07

Kedden bekérették a külügyminisztériumba a budapesti ukrán nagykövetet, jelentette be Szijjártó Péter miniszter a Facebookon.

Hétfőn a Gazprom és az MVM vezetői 10+5 évre szóló, hosszútávú gázkereskedelmi szerződést kötöttek, ami ellen az ukrán kormány hevesen tiltakozott. Egyrészt lemondták a csütörtökre tervezett kormányközi találkozót, másrészt bepanaszolják a megállapodást az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálják meg, szabályos-e.

"Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak" - fogalmazott erre reagálva a magyar külügyminiszter.

Az ukránoknak az a bajuk, hogy az új szerződés alapján a Gazprom nem a területükön keresztül, hanem az új, déli vezetéken, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon szállítja a gáz túlnyomó részét Magyarországra. Oroszország arra törekszik, hogy az ukrán tranzitot átterelje más útvonalakra, és a legjelentősebb új vezeték az Északi Áramlat 2, amely szeptemberben lett szerkezetkész, de még nincsenek meg a működési engedélyei.

Szijjártó ezért már a szerződés hétfői aláírásakor emlékeztetett, hogy ha az ukránok fájlalják a tranzit elvesztését - amely komoly bevételt jelentett számukra, illetve stratégiai pozíciót is Oroszországgal szemben -, akkor tiltakozzanak a német kormánynál, hiszen a német-orosz megállapodáson alapuló Északi Áramlat 2 sokkal nagyobb kárt okoz nekik. Illetve arról is beszélt, hogy az utakat nem Magyarország választja meg, onnan vesz gázt, ahonnan azt szállítják.

Szijjártó Péter Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Ukrajna egyébként egy 2019 szilveszterén kötött megállapodás alapján 2024-ig egy bizonyos mennyiségig (40 milliárd köbméter/év) akkor is szedhet tranzitdíjat a Gazpromtól, ha az oroszok nem küldenek ennyi gázt a területén keresztül.

Szijjártó szerint az ukrán fél lépése barátságtalan, különösen a sok támogatás után, amit Ukrajna eddig Magyarországtól kapott, és itt felsorolta, hogy lélegeztető gépeket, egészségügyi felszereléseket adott a magyar kormány az ukránnak, illetve finanszírozta katonák ápolását, gyerekek üdültetését és egyes beruházásokat is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt