Kitört a rendszámháború Koszovó és Szerbia határán

külföld
2021 szeptember 28., 11:56

A szokásosnál is rosszabb a hangulat Szerbia és Koszovó kormányai között. A két ország közti határátkelőket a koszovói szerbek blokád alá vették, a szerb oldalra páncélosokat vezényeltek, a levegőben a szerb légierő gépei járőröznek. A NATO helyi egysége, a KFOR pedig megerősítette a környék ellenőrzését.

A hangulatot az rontotta el, hogy a szerb kormány nem engedi be a koszovói rendszámú autókat, mondván Koszovót sem ismerik el független államnak, akkor a rendszámait se fogadhatják el. Úgyhogy a Koszovó felől érkező autóknak le kell venniük a rendszámaikat, és egy ideiglenes szerb rendszámot kell felhelyezniük.

Hangulat a határon,
photo_camera Hangulat a határon, Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

A helyzet akkor vált válságossá, amikor a koszovói hatóságok bevezették ugyanezt az intézkedést, megfejelve azzal, hogy 5 eurónak (1795 forint) megfelelő kezelési díjat is felszámítanak.

Azóta a koszovói szerbek, akik a határ mentén élnek, tiltakozásul barikádokat építettek.

A két felet az EU és az USA Brüsszelben békíti. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.