Petíciót indítottak, hogy hivatalos nyelv legyen az angol Luxemburgban

külföld
2021 szeptember 28., 17:15
comments 6

Petíciót indítottak Luxemburgban annak elérésére, hogy az angol is a nagyhercegség hivatalos nyelve legyen. A kezdeményezők szerint az angol nyelv hivatalos státusza a tehetségek szélesebb körét vonzaná az ország munkaerőpiacára. A petíció szövege szerint az ország jelenleg hivatalos nyelvei, a luxemburgi, a francia és a német már nem tud elegendő embert behúzni a magasabb képzettséget igénylő munkahelyek betöltéséhez. Ugyanakkor egy hasonló kezdeményezés 2019-ben elbukott, mert csak 1365-en írták alá, miközben legalább 4500 aláíró kellett volna ahhoz, hogy tárgyalja a parlament.

A kezdeményezés szerint az angol nyelv hivatalossá tétele vonzaná a franciául nem beszélő tehetségeket és elősegítené a nagyhercegség globális integrációját. A francia nyelvtudás hiánya jelentős akadályt jelent az üzleti életben, különösen a bankszektorban, ahogy a mindennapokban is. A francia már nem szolgál közös nyelvként az országban, helyét az angol vette át - közölte Tolga Saglik, a petíció megfogalmazója.

A közel 600 ezer lakosú Luxemburgban a lakosság több mint fele külföldi, vagy külföldi felmenőkkel rendelkezik. A külföldiek közül a legnagyobb arányban a portugálok, a franciák, az olaszok, a belgák és a németek vannak jelen az országban. A legtöbbek által beszélt idegen nyelv a portugál, azonban a lakosság jelentős része beszéli a luxemburgit, a franciát és a németet anyanyelvi szinten, vagy második nyelvként.

A nyelvek hivatalos elismerése gyakori problémák forrása Luxemburgban. Egy jelenleg megtárgyalásra váró petíció például ellenzi azt a szabályozást, ami az állampolgárság előfeltételeként megköveteli a luxemburgi nyelv ismeretét. Közölték azt is, hogy a munkaközvetítő irodák idén az összes betöltetlen állás több mint feléhez angol nyelvtudást jelölt meg alapkövetelményként. Hamarosan az angol válhat a meghatározó munkahelyi nyelvvé Luxemburgban. (Luxembourg Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.