Hiába lobbizott Mészáros Lőrinc is, nem lesz bányanyitás Délegyházán

belföld
2021 szeptember 29., 05:34
comments 3

Nem lesz Délegyházán újabb bánya, ugyanis a Pest megyei Kormányhivatal elkaszálta a Precíziós Agrokémia Zrt. bányanyitási tervét, írja a Népszava.

A cég a nyáron kezdeményezte a környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást, hogy a lakóteleptől mintegy 50-100 méterre nyithassanak egy 25 hektáros bányaterületet, ami évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termel ki.

Biztos, ami biztos alapon a kérelemhez még egy ajánlást is mellékeltek a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től, amiben azt írták, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion beruházásánál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használják majd fel.

A helyi lakók és az önkormányzat is tiltakozott, a kormányhivatal pedig szeptember 20-án végül úgy döntött, hogy „a tervezett tevékenységre a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt engedély nem adható.” Egyrészt megállapították, hogy a szállópor koncentrációja nőhet a kitermelés miatt, a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét, másrészt a területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, márpedig ezek rovására nem nyitható bánya.

A kormányhivatal arra is rámutatott, hogy a korábbi vizsgálatok nem egyeznek azzal az állítással, hogy a stadionból származó inert anyagok szennyezetlenek, ugyanis bőven a határérték felett vannak. A szennyezés mértéke a legfelső rétegben a nehézfémek esetében helyenként nyolcszoros, de átlagosan is két-háromszoros, míg a szénhidrogén szennyezőknél a felső rétegben 200-szoros, egyébként átlagosan 12-szeresen haladja meg a határértéket. Ezért az anyag nem használható tómeder-feltöltésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.