Szögesdrótot húz fel a litván kormány a fehérorosz határra

2021 szeptember 29., szerda 11:06
1

Litvániában megkezdődött a szögesdrótkerítés építése a fehérorosz határon - jelentette be szerdán az építkezés felügyeletével megbízott kormányközi bizottság. Több szakaszon megtörtént a kerítésvonal kijelölése, megérkeztek a helyszínre a munkagépek.

A dróthálós kerítés négy méter magas lesz, tetejére és három méteres magasságig szögesdrótot rögzítenek. A költségvetési forrásokból finanszírozott munkálatok költségei előreláthatólag 152 millió euróra rúgnak. Litvániának 1070 kilométeres schengeni határa van, ebből mintegy 680 kilométeres a fehéroroszországi határszakasz. Az év eleje óta több mint 4100 bevándorló érkezett ezen a határszakaszon ázsiai és afrikai országokból, ötvenszer több, mint tavaly egész évben. A litván belügyminisztérium közölte szerdán, hogy az elmúlt napon a határőrség 63 illegális bevándorlót toloncolt vissza a határ túloldalára. A határ védelmére katonákat és rendőröket is kivezényeltek.

A litván kormány korábban azt nyilatkozta, hogy a fehérorosz vezetés egyfajta hibrid hadviselés részeként küld illegális bevándorlókat a litván határra.Lettország és Lengyelország is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan migránsokat az uniós határokhoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt. Minszk a minap vízummentes rend bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakítja át a lengyel és a litván határhoz közeli hrodnai repülőterét. Lukasenka a szomszédos országokat teszi felelőssé a válságért. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt