Kuleba: Ukrajna kész a válaszcsapásra, ha sérülnek az ukrán érdekek

külföld
2021 szeptember 30., 16:50

Ukrajna teljes értékű baráti viszonyra törekszik Magyarországgal, de készen áll a diplomáciai válaszcsapásra, amennyiben Magyarország nem tiszteli az ukrán érdekeket - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A külügyi tárca vezetője elmondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba csütörtöki sajtótájékoztatóján az ukrán-magyar kapcsolatokról szólva - bibliai hasonlattal élve - úgy fogalmazott, hogy „nem szabad összetéveszteni a bűnöst az igazzal. A gáz - a nemzeti kisebbségek védelme, az ukrán közösség jogainak biztosítása Magyarországon, a magyaré Ukrajnában - igaz ügy. Ezért meghatározatlan időre elnapoltuk a kétoldalú gazdasági bizottság ülését”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ukrajna az új magyar-orosz gázszerződést vette zokon, és közölték, a külügyminisztérium kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és az Európai Bizottsághoz fordul. Erre Szijjártó Péter azzal reagált, hogy bekérette az ukrán nagykövetet.

Kuleba a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az ukrán diplomaták készek előrelépni az oktatás, a kisebbségek jogvédelmének terén, ezekben a kérdésekben - szavai szerint - komoly eredményeket értek el.

A NATO-Ukrajna miniszteri szintű bizottsági ülések Magyarország általi blokkolásáról szólva Kuleba kijelentette: „Orbán semmi újat nem mondott. Magyarország következetesen hangoztatta, hogy a NATO kérdésének megoldására az ukrajnai magyar kisebbség kérdésének komplex megoldásával együtt” kerülhet sor.

Kuleba hangsúlyozta, hogy az ukrán külügyminisztérium a barátság és együttműködés híve, de amennyiben „valaki olyat tesz, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek, közvetlenül sérti azokat, és csapást mér ránk - mi mindig csapással válaszolunk, természetesen diplomáciai értelemben”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.