Hétvégi olvasnivaló ellenzéki esélylatolgatástól Britney felszabadulásáig

reggel 4
2021 október 02., 06:32

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ÉRTÉKELÉS/LATOLGATÁS

A hét, de inkább a hónap legfontosabb eseménye az első magyarországi országos ellenzéki előválasztás volt, a legtöbb cikkünk is ebben a témában íródott az elmúlt napokban. Szerda estére már látszott, hogy Dobrev Klára nyeri majd a miniszterelnök-jelölti verseny első fordulóját. Győzelmét és a jelölt második fordulós kilátásait Magyari Péter kollégám értékelte még melegében: Dobrev Klára nagyot ment, a kampányában remekül mozgósított, de a többiek most összefoghatnak ellene.

Dobrev Klára férjével, Gyurcsány Ferenccel az előválasztás első fordulójának megnyerése után. Dobrev a második fordulóban már alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben. A kampány fáradalmait Szardínián pihente volna ki férjével, de az ex-miniszterelnök vakbélgyulladása miatt félbeszakadt a nyaralásuk.
photo_camera Fotó: Szász Zsófi/444

Született elemzésünk a pártok szerepléséről és kialakult erősorrendjéről is az egyéni képviselő-jelöltek versenyében. A DK nyerte a legtöbb egyéni körzetet, de az ellenzéki szempontból könnyen befuthatók között a Jobbik hasonlóan áll. Az MSZP-nek több győzelme lett mint a Momentumnak, de az utóbbi jó helyeken nyert. A Párbeszéd méretéhez képest elképesztően jó pozíciókat szerzett - írta szintén Magyari. Kicsit más perspektívába helyezi a DK győzelmét a még vasárnap megjelent Dobrev-interjúnkat jegyző Miklósi Gábor elemzése. Az első fordulót sokan értékelték Dobrevék elsöprő sikereként, de ha jobban megvizsgáljuk az adatokat, ennél árnyaltabb képet kapunk. A DK a legjobban szervezett ellenzéki párt, könnyebben mozgósított, mint a többiek, de 2019-hez képest sem teljesített kiemelkedően.


Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.