Clint Eastwood 6,1 millió dollárt nyert, mert egy litván cég azt hazudta, a színész-rendező támogatja a CBD-termékeit

FILM
2021 október 04., 13:11

Clint Eastwood és a Garrapata nevű cég, ami a 91 éves amerikai színész-rendező-legenda bizonyos képmáshoz fűződő jogait birtokolja, 6,1 millió dollárt nyert egy perben. Egy litván cég ellen indították a pert, miután felhasználta Clint Eastwood képmását, hogy úgy tűnjön, mintha támogatná a CBD-s termékeiket.

Clint Eastwood a Richard Jewell című filmje vetítésén Atlantában 2019. december 10-én.
photo_camera Clint Eastwood a Richard Jewell című filmje vetítésén Atlantában 2019. december 10-én. Fotó: Derek White/AFP

Tavaly Eastwood két pert indított egy Los Angeles-i szövetségi bíróságon három CBD-gyártó és -forgalmazó ellen, mert egy olyan hamis cikkel reklámozták magukat, mintha a színész a Today című műsorban a termékeiket ajánlotta volna. (A kannabidiol – röviden CBD – egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, ami a kendernövényben és virágzatában található. A marihuána és a Sativex nevű gyógyszer, illetve néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga.)

A bíróság kimondta, hogy Eastwoodnak nincs kapcsolata semmilyen CBD-termékkel, és nem adott ezzel kapcsolatban semmilyen interjút. Annak viszont a bíró nem adott helyt, hogy rágalmazásért is elmarasztalja a céget. „További kontextusra van szükség ahhoz, hogy megértsük, mik a CBD-termékek, és miért nem támogatna egy olyan személy, mint Clint Eastwood egy marihuána-alapú terméket” - írta a bíró, aki szerint az odaírt szöveg „nem volt szidalmazó” Eastwooddal szemben. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.