Afganisztán ismét hajlandó útleveleket kiadni az állampolgárainak

külföld
2021 október 05., 14:18
comments 2

A tálib kormány kedden bejelentette, hogy Afganisztán ismét elkezd útleveleket kiállítani az állampolgárainak. Mióta a tálibok augusztusban elfoglalták az országot, késleltették az útlevélkérelmek elbírálását, így igyekeztek megakadályozni, hogy még többen elmeneküljenek az országból. Elvileg az új dokumentumok ugyanúgy néznek majd ki, mint az előző kormány által kiadott útlevelek.

Az új típusú afgán útlevelek.
photo_camera Az új típusú afgán útlevelek. Fotó: EyePress via AFP

Alam Gül Hakkani, az útlevélhivatal megbízott vezetője elmondta, hogy naponta 5000–6000 útlevelet adnak ki, és nőket alkalmaznak a női állampolgároknak szánt útlevél feldolgozására. Ugyanis „egy férfi munkavállalónak sincs joga biometrikus (ellenőrző) vagy más útlevéllel kapcsolatos munkát végezni egy nőn”, mondta.

A belügyminisztérium szóvivője, Kari Szajid Khosti a tájékoztatón elmondta, hogy 25 000 kérelmező számára már csak a díjfizetés van hátra, és nagyjából 100 000 kérelem van feldolgozás alatt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.