Az EP-delegáció vezetője szerint a jövő évi választások a jelen állás szerint nem lehetnek valóban tisztességesek Magyarországon

POLITIKA
2021 október 06., 05:25
comments 5

Az Európai Parlament múlt héten Magyarországon járt küldöttségének vezetője szerint a jövő évi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában – erről Gwendoline Delbos-Corfield Strasbourgban beszélt az Euronewsnak, miután az EP-ben beszámoltak a budapesti útjuk tapasztalatairól.

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának tényfeltáró küldöttsége, ami elsősorban a jogállami normák érvényesüléséről akart tájékozódni, a múlt héten járt Budapesten. A velük való találkozást visszautasította Orbán Viktor.

photo_camera Orbán Viktor Kranjban október 5-én Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Gwendoline Delbos-Corfield az Euronewsnak egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve, arról beszélt, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer van”, és az, hogy „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon”.

Az EP-delegáció vezetője szerint a 2022-es választások nem lehetnek tisztességesek, ha „az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg”. Szerinte ez „megakadályozza az igazi tisztességes választásokat”.

Gwendoline Delbos-Corfield az EP budapesti irodájában 2021. október 1-én.
photo_camera Gwendoline Delbos-Corfield Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Delbos-Corfield arról is beszélt, hogy az útjukkal kapcsolatban több álhír is megjelent, és a Fidesz vádjára reagálva elmondta, hogy megbeszéléseiken egyáltalán nem volt fő téma az LMBT-jogok érvényesítése és a bevándorlás. Szerinte „óriási a dezinformáció a kormánypárti magyar sajtóban”, ami „nem segít a az embereknek abban, hogy tudják, miért és mire szavaznak”.

A küldöttség vezetője azt mondta, nem azért jöttek Budapestre, „hogy politikai állásfoglalásokat tegyünk, hanem azért, hogy figyeljünk és jegyzeteljünk”. Jelentésüket Magyarországról decemberben terjesztik be az Európai Parlamentben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.