Karácsony besétált Márki-Zay csapdájába, Dobrevnek nagyon kellenek a vidéki szavazók

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 6., szerda 4:00
123
 • Az előválasztás második fordulójának kezdete előtt öt nappal még mindig nem tudni, hány jelölt közül lehet majd választani.
 • A Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közti visszalépési dráma vasárnap még sima ügynek tűnt, de mostanra már egyáltalán nem az.
 • Márki-Zay félig-meddig bejelentette a visszalépést, de azóta ahogy telik az idő, egyre erősebbnek érzi magát Karácsonynál.
 • Míg kihívói dilemmáznak, addig Dobrev Klára járja az országot, és tovább építi a DK táborát.
 • E tábor fő ereje három és fél év alatt Budapestről vidékre tolódott.

Az ellenzéki előválasztáson hárman jutottak a vasárnap kezdődő második fordulóba a miniszterelnök-jelöltek közül: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Az első forduló végeredménye:

 • Dobrev Klára, 214 ezer szavazat; (DK)
 • Karácsony Gergely, 168 ezer szavazat; (MSZP-P-LMP)
 • Márki-Zay Péter, 126 ezer szavazat; (párt nélküli, MMM).
 • Kiesett Jakab Péter 87 ezer szavazattal (Jobbik) és Fekete-Győr András 21 ezer szavazattal (Momentum).

A visszalépési dráma

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely között volt egy előzetes megállapodás arról, hogy ha egyikük nem jutna be a második fordulóba, akkor a kiesett jelölt a másik támogatására szólítja fel a szavazóit. Ez sokáig Karácsony számára garanciának tűnt több tízezer új szavazó megszerzésére, mert egészen nyár végéig az összes felmérés azt sugallta, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett Jakab Péter jut tovább.

Karácsony sokáig azzal számolhatott, hogy ő lehet majd középen, és a DK meg a Jobbik acsarkodó jelöltjei közti mérsékelt erőként simán győzni tud. Tulajdonképpen a Fidesz által sokáig használt centrális erőtér logikáját vitte volna át az előválasztás második fordulójára. De nem ez lett a felállás, mert a DK és a Jobbik szavazói között megszületett az átjárás, azaz számos jobbikos szimpatizáns Dobrevre szavazhatott (erről még később lesz szó), és Jakab Péter helyett Márki-Zay Péter jutott a második fordulóba.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt