Magyarország megvétózta az EU-s gyermekjogi stratégiát. Az indok: LMBTQ-lobbi

eu
2021 október 07., 20:03
comments 9

Az igazságügyi miniszterek tanácsülésén Luxemburgban a lengyel és a magyar kormány megvétózta az Európai Bizottság által előterjesztett gyermekjogi stratégiát - írja a HVG. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a stratégia azt a célt szolgálja, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek be az iskolákba. A stratégiában szó sincs ilyesmiről.

„A gyermekek elleni erőszakkal vagy a gyermekprostitúcióval szembeni fellépés, de még a különleges nevelési igényű vagy a fogyatékkal élő gyermekek jogainak biztosítása, sőt a diszkrimináció bármely formájának elutasítása sem volt fontosabb számukra az LMBTQ-lobbi extra jogainak biztosításánál” - írta Facebook-oldalán.

Varga Judit igazságügyi miniszter.
photo_camera Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: John Thys/AFP

Marjan Dikaučič szlovén igazságügyi miniszter a soros elnökség nevében azt mondta, hogy nem sikerült minden tagállam támogatását elnyerni, ezért technikai szinten tovább kell folytatni a javaslatról a tárgyalásokat. Dikaučič szerint komoly erőfeszítéseket tettek a két vétózó miniszter meggyőzésére, kompromisszumos megoldást keresve, de nem jártak sikerrel.

Didier Reynders igazságügyi biztos azt mondta, hogy valamennyi uniós stratégia alapvető eleme a diszkriminációmentesség. El akarják kerülni azt, hogy bármely polgár hátrányos megkülönböztetést szenvedjen el, ez és vonatkozik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetésre is.

Az Európai Bizottság március 24-én terjesztette elő a gyermekjogi stratégiát, melyben hat területen javasolnak tematikus intézkedéseket. Többek közt szerepel benne a gyermekek azon joga, hogy társadalmi hátterüktől függetlenül kamatoztatni tudják a tehetségüket, az erőszakmentes élethez való joguk, vagy épp a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz való joguk.

A dokumentumban többször említik a Varga Judit számára vörös posztóként működő LMBTI és LMBTQ betűszót, például: „Néhány más gyermekcsoportnak, mint például a fogyatékkal élő és az LMBTQI-gyermekeknek, sajátos szükségleteik lehetnek a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatban, amelyeket megfelelő módon kell kezelni.” Ugyanakkor a miniszter annak ellenére vétózott, hogy a stratégia a gyermekekkel szembeni erőszak egy formájaként nevesíti (a nemi szervek csonkításával együtt) az interszex gyermekeket érintő nemátalakító műtétek jelenlegi gyakorlatát, amelyek 62 százalékát úgy végzik el, hogy ahhoz sem az alany, sem az alany szülei nem adták előzetes tájékoztatáson alapuló hozzájárulásukat. (Arról, hogy a stratégia hogyan védené az LMBTQ gyermekeket, itt lehet olvasni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.