Trump szállodájában megpróbálták elrejteni, hogy több millió dolláros bevételük volt külföldi kormányok felől

2021 október 8., péntek 15:52
1

Donald Trump egykori amerikai elnök vállalkozása megpróbált több millió dollárnyi, külföldi kormányoktól származó bevételt elrejteni, állítja egy kongresszusi bizottság. A Reuters beszámolója szerint a bizottság úgy látja, hogy a tranzakciók nyugtalanító kérdéseket vetnek fel a washingtoni Trump International Hotel működésével kapcsolatban.

Trump elnöki ciklusa idején a szálloda, melynek épületét Trump a szövetségi államtól bérli, népszerű találkozóhelye volt a Trump támogatóinak, külföldi vendégeknek és republikánus tisztségviselőknek is.

A washingtoni Trump Hotel International Fotó: YASIN OZTURK/Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor a demokraták vezette bizottság pénteken azt közölte, hogy Trump ugyan azt állította, hogy hivatali ideje alatt 150 millió dollárt keresett a szálloda által, valójában több mint 70 millió dolláros veszteséget termelt a vállalkozás. A bizottság emellett azt találta, hogy a szálloda 3,7 millió dollárnyi bevételt kapott külföldi kormányoktól (ebből 7400 vendégéjszakát fizethettek volna ki), és ez felveti az összeférhetetlenség kérdését. Az amerikai alkotmány ugyanis világosan kiköti, hogy az elnökök nem fogadhatnak el külföldi kormányok felől semmiféle anyagi juttatást.

A bevételek egy részét a szálloda átadta az amerikai kormánynak, ugyanakkor nem könyvelték el a szabályoknak megfelelően a szövetségi ingatlanokat kezelő ügynökség, a GSA felé.

Trump ügyvédjei azzal érveltek a bíróság előtt, hogy a volt elnök tulajdonrésze önmagában nem sértette meg az alkotmányos rendelkezést.

A Kongresszus demokrata tagjai már Trump elnöki ciklusa idején is szerettek volna többet megtudni a szálloda pénzügyi helyzetéről, de a GSA akkor nem adott ki semmiféle iratot. A hatalomváltás után nem sokkal, idén nyáron viszont már együttműködőbbnek mutatkoztak.

A bizottság emellett azt találta, hogy Trump több millió dollárt mozgatott át más vállalkozásaihoz, megnehezítve így a GSA számára, hogy ellenőrizzék, valóban nem vesz-e ki profitot a szállodából.

Trump amúgy a nyáron már megpróbált megszabadulni a szálloda bérleti jogától.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt