Hszi Csin-ping: Tajvan és Kína újraegyesítése meg fog valósulni

2021 október 9., szombat 5:59

„Meg kell valósítani a nemzet újraegyesítését, és biztosan meg is fog valósulni. A békés újraegyesítés felel meg a leginkább a kínai nemzet érdekének, beleértve tajvani honfitársainkat is”

– ezt Hszi Csin-ping kínai elnök mondta szombaton egy ünnepségen, amit a Csing-dinasztiát megdöntő, Szun Jat-szen vezette 1911-es forradalom 110 éves évfordulója alkalmából tartottak, egy nappal a tajvani nemzeti ünnep előtt.

Illusztráció: Philip Fong/AFP

A Kínai Kommunista Párt főtitkára úgy fogalmazott, „senki ne becsülje alá a kínai népnek azt a szilárd elkötelezettségét, hogy megvédje a nemzeti szuverenitást és a területi integritást”. Szerinte közös érdek, hogy Tajvan és Kína újra egyesüljön, de a kínai állampárti rendszer és a tajvani többpárti demokratikus berendezkedés közötti különbségekről nem beszélt. Azt mondta, az újraegyesítés legnagyobb akadálya „a tajvani szeparatizmus”, de szerinte „a történelem ítéletet mond majd” a függetlenségpártiak fölött.

Az elmúlt napokban legalább 150 alkalommal sértették meg Tajvan légterét kínai harci repülőgépek. Tajvan jelezte is, hogy a kínai berepüléseket fenyegetésnek tekinti. A tajvani védelmi miniszter a napokban beszélt arról, hogy szerinte Kína 2025-re képes lesz széles körű inváziót indítani Tajvan ellen.

Tajvan 1949-ben egy polgárháború után szakadt el Kínától, a Csang Kaj-sek vezette kínai nacionalisták a szigetre menekültek, miután a Mao Ce-tung vezette kommunisták hatalomra jutottak Kínában. Tajvan azóta önállóan intézi ügyeit, de a szigetország önállóságát Kína sohasem ismerte el. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt