Kásler visszarendelte az intenzívre a szakorvosjelölteket

Egészségügy
2021 október 12., 07:43
comments 1

Október hatodikán küldött utasítást Kásler Miklós EMMI-miniszter a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeknek, amelyben az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket.

Magyarul a rezidenseknek azonnali hatállyal vissza kell térniük az intenzív osztályokra a külsős gyakorlatról. Az utasítás a szignózás másnapjától, tehát október hetedikétől van érvényben.

Egy járvány alatt egy ilyen utasítás egyáltalán nem is lenne furcsa. Attól lesz furcsa, hogy miközben minden fontos kórházi adat folyamatosan romlik, az intézményvezetők pedig visszarendelésről szóló utasítást kapnak, a kormány továbbra sem kongatja a vészharangokat.

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia már augusztus végén szorgalmazták a maszkhasználat és a védettségi igazolványok széleskörű használatát, jelenleg azonban csak az egészségügyi intézmények területén kell maszkot hordani, a koronavírus-tesztek száma hetek óta stagnál, az október 14-ig tartó vadászati világkiállítás pedig felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, szóval védettségi igazolvány és maszk nélkül lehet látogatni az eseményt, ahol a szervezők szerint több mint egymillió ember fordult már meg.

Újságíróként is nehéz információhoz jutni a járványhelyzettel kapcsolatban, még az Operatív Törzs sem sajtótájékoztat jelenleg, bár eleve kérdés, hogy mennyi értelme volt a sajtó nélküli sajtótájékoztatóknak. Hétfőn a Koronavírus Sajtóközponttól kértünk válaszokat a járvánnyal kapcsolatos kérdéseinkre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.