Fideszhez köthető civil szervezetek is nyertek a gödi Samsung-pénzből

október 13., szerda 8:52
4

Fideszhez köthető civil szervezetek nyertek pénzt a gödi Samsungtól befolyt helyi adóbevételből, miután a kormány kicsavarta a gödi ellenzéki önkormányzat kezéből az iparterületet.

Tavaly áprilisban az ellenzéki vezetésű Göd Samsung iparterületét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány, így a társaságtól származó iparűzési adót nem a gödi önkormányzat kapja meg, hanem a Pest Megyei Önkormányzat.

Az önkormányzat időközben a Samsungtól befolyt helyi adóbevételek felhasználására létrehozott egy olyan, 419 millió forintból gazdálkodó alapot, aminek forrásait több környező település, így Göd mellett például Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei között osztják szét.

A Magyar Narancs birtokába jutott egy előterjesztés, ami 101 szervezett próbálkozott több mint egymilliárd forint igényelt támogatási összeggel, de a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István csak 46 pályázatot javasolt támogatásra, amiből végül 10 szervezet meg is kapta.

Ezek között van a „soha semmilyen látható tevékenységet nem végző, azonban a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány”, mely majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is.

Szintén politikai szálak kötődnek egy másik nyertes pályázóhoz, a Dunakanyar Média Alapítványhoz. Az alapítvány 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, magyarán a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson.

De van két másik olyan alapítvány is, amiket pont a pályázat leadása előtt nem sokkal előbb alapítottak, ilyen a Dunakeszi Kistérségért Egyesület és az Aktív Dunakanyar Alapítvány.

A pályázatokkal sok minden lehetett nyerni, például a Pápai Missziós Művek mosógépet, kávéfőzőt és grillezőt vásárolhat, a Mogyoród Football Klub pedig kétszer 12 férőhelyes kispadot szerezhet be a Samsung-pénzből.

De a GÖD-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület valamiért nem fért fel a nyertesek listájára. Az egyesület 11 millió forintot kért autóbuszmegállóban fedett utasvárók létesítésére, rendszeres, akkrediteált zajvizsgálat megrendelésre, szakértők bevonásával zajhatásterületek pontos meghatározására, zajmérő készülékek és színes nyomtatók vásárlására. (Magyar Narancs)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt