Tűzharc tört ki Bejrútban egy tüntetésen, legalább hatan meghaltak

külföld
2021 október 14., 13:37
comments 1

Elharapózott az erőszak azon a bejrúti tüntetésen, amelyen eredetileg Tarek Bitar igazságügyi nyomozó személye miatt tiltakoztak a Hezbollah és Amal mozgalmak hívei. Az egyébként népszerű Bitar a tavalyi kikötői robbanás ügyében vezeti a vizsgálatot, viszont több olyan miniszter ellen is letartóztatási parancsot adott ki, akik az Amalhoz és a Hezbollahhoz kötődnek.

A Hezbollah és az Amal tagjai a tűzharc alatt.
photo_camera A Hezbollah és az Amal tagjai a tűzharc alatt. Fotó: ANWAR AMRO/AFP

A Hezbollah és az Amal állítása szerint orvlövészek kezdtek lőni a tüntetőkre a háztetőkről, mesterlövész puskákkal, később gránátvetőkkel is. Más szemtanúk viszont azt állítják, hogy feketébe öltözött, a tüntetőkhöz köthető férfiak kezdtek el először lövöldözni. A libanoni Vöröskereszt szerint legalább hat ember meghalt és több mint 30 megsebesült.

link Forrás

A tragédia 2020 augusztusában történt, 2750 ammónium-nitrát robbant fel, de az ügyben eddig még senkit sem vontak felelősségre, és a nyomozást kétszer is felfüggesztették az elmúlt három hétben.

A tüntetési menet az Igazságügyi Palota elől indult, de amikor a tömeg a Tayouneh-Badaro körforgalomnál haladt át, sortűz zúdult rájuk. Beszámolók szerint hangos robbanásokat is lehetett hallani, miközben a libanoni hadsereg megpróbálta megtalálni, honnan jönnek a lövések.

Percek alatt kaotikussá vált a helyzet, mert senki sem tudta, ki lő kire. A golyók civileket is eltaláltak, egy nőt az otthonában. A környékbeli iskolában a pad alatt kerestek fedezéket a gyerekek, voltak, akik korábban óvóhelyként használt föld alatti garázsokban menekültek. A katonaság lakókat is evakuált a környékről.

Civilek menekülnek az összecsapás helyszínéről.
photo_camera Civilek menekülnek az összecsapás helyszínéről. Fotó: ANWAR AMRO/AFP

„A szervezett, fegyveres csoportok támadása szándékos viszályba sodorja az országot, amelynek felelősségét a felbujtóknak és azoknak kell viselniük, akik a kikötő áldozatainak és mártírjainak vére mögé bújnak, azért, hogy gonosz politikai előnyöket szerezzenek” - írta a Hezbollah és az Amal egy közös közleményben.

Najob Mikati miniszterelnök mindenkit arra szólított fel, hogy „őrizzék meg a nyugalmukat, és semmiféle okból ne vegyenek részt a lázadásban”. A hadsereg keresi a lövöldözőket, és arra figyelmeztettek, hogy minden fegyveresre lőni fognak az utcán, illetve bárkire, aki rájuk lő.

(BBC, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.