Túlterheléses támadás a 444 ellen

INTERNET
2021 október 16., 21:54
comments 14

Kedves olvasók/támogatók/előfizetők!

Szombat délután tapasztalhatták, hogy a 444 hoszabb-rövidebb időre eltűnt az internetről, majd csak valami furcsa felirat („Checking your browser before access” vagy ilyesmi) megjelenése után, lassan, kisebb-nagyobb hibákkal jelent meg újra.

Valószínűleg még ezekben az órákban is előfordulnak mindenféle rendellenességek, hiányzó képek, nem működő menüpontok.

Az ok egyértelmű: túlterheléses (DDOS) támadás érte a szervereinket. Ez kábé azt jelenti, hogy a támadó nagy adatcsomagokat küld a célpont felé, ezzel tulajdonképpen megbénítja a forgalmat, elérhetetlenné teszi a megtámadott szervert.

Délután, miután sikerült egyértelműen azonosítani, hogy DDOS-támadás tette elérhetetlenné a 444-et, műszaki kollégáink elkezdték fölhúzni a megfelelő védműveket. Nagyon sok kisebb szoftvert kell átkonfigurálni, emiatt is lehetnek még gubancok.

A támadás okáról és lehetséges elkövetőjéről még nem sokat tudunk, de a célja elég egyértelmű: károkozás. Szerette volna elérhetetlenné tenni a 444-et. Pontosan ugyanebben az időben, ugyanilyen támadás érte egyébként az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét is. Konzultálunk az előválasztást szervező aHang civil szervezet informatikusaival, mert elég valószínűnek tűnik, hogy a két támadás valamilyen módon összefügg. (Az egyidejűség elvileg lehetne véletlen is, de a szakvélemények szerint ilyen véletlenek nagyon kevéssé valószínűek.)

A hasonló támadások, cybermerényletek, -bűncselekmények egyre gyakoribbak a világban (itt például egy remek térkép az épp aktuális támadásokról); rossz szándékú vagy akár csak unalomból randalírozó magánszemélyek, illegális szervezetek, politikailag motivált csoportok, de akár kormányok, fegyveres erők és titkosszolgálatok is rendszeresen előfordulnak a hírekben, mint elkövetők.

A 444-et támadóról egyelőre nem sokat tudunk, de a jövő héten még nyomozunk. A károkat elhárítjuk, a védelmet megerősítjük, megyünk tovább.

Köszönjük az olvasók, támogatók, előfizetők türelmét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.