A spanyol kormány felszámolná a prostitúciót

külföld
2021 október 18., 04:15
comments 3

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök pártja, a szocialisták háromnapos kongresszusának végén jelentette be, hogy ismét be fogják tiltani a prostitúciót az országban, mivel szerinte ez szolgaságba taszítja a nőket, írja a BBC.

A prostitúciót 1995-ben dekriminalizálták Spanyolországban, és egy 2016-os ENSZ-becslés szerint évi 3,7 milliárd dolláros üzletág épült ki köré. Különféle becslések szerint a spanyol férfiak harmada-40 százaléka fizetett már szexért, és Thaiföld, illetve Puerto Rico után Spanyolország lehet a prostitúció harmadik legnagyobb központja a világon.

Pedro Sanchez
photo_camera Pedro Sanchez Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A prostitúció jelenleg szabályozatlan területnek számít az országban, és nem kaphat büntetést az, aki pénzért kínál szexet, ha ezt nem közterületen teszi. A kerítés és nők kiközvetítése ugyanakkor jogsértőnek számít.

Sanchez pártja már 2019-ben a prostitúció kiszorítását ígérte a kampány során, mivel úgy látják, hogy ez a szegénység nőket érintő formájának egyik legkegyetlenebb módja, és a nők elleni erőszak egyik legrosszabb típusa. Becslések szerint az országban 300 ezer nőt érinthet a kérdés.

Azok, akik a legalizálás mellett érvelnek, azt mondják, hogy a dekriminalizáció komoly előnyöket jelentett az érintett nők számára, és biztonságosabb lett azóta az életük. Ugyanakkor egyre komolyabb visszhangot váltottak ki az országban azok az ügyek, amikor kiderült, hogy nőket akaratuk ellenére, bűnszervezetek kényszerítették prostitúcióra. 2017-ben a spanyol rendőrség 13 ezer nőt azonosított az emberkereskedők elleni razziák során, és a hatóság becslése szerint legalább 80 százalékuknak akaratuk ellenére kellett szexelnie valakivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.