Navalnijnak ítélte oda az Európai Parlament a Szaharov-díjat

külföld
2021 október 20., 13:26
comments 1

Az Európai Parlament képviselői a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat 2021-ben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak és korrupcióellenes aktivistának ítélték oda, olvasható a közleményükben.

Heidi Hautala, az Európai Parlament alelnöke a strasbourgi plenáris ülésteremben szerda délben jelentette be a Szaharov-díj idei kitüntetettjének nevét azt követően, hogy a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete meghozta a döntést.

A Parlament elnöke, David Sassoli a döntés kapcsán elmondta: „Az Európai Parlament idén Alekszej Navalnijt tünteti ki a Szaharov-díjjal. Navalnij régóta küzd Vlagyimir Putyin korrupt rezsimje ellen, a közösségi médiában és politikai kampányaival segít leleplezni a visszaéléseket, és Oroszország-szerte milliókat mozgat meg. Ezért aztán megmérgezték és börtönbe zárták. A Szaharov-díj odaítélésével elismerjük Alekszej Navalnij hatalmas személyes bátorságát, és megismételjük: az Európai Parlament az azonnali szabadon bocsátását követeli.”

„A Parlament ma afgán nők egy olyan csoportja előtt is tiszteleg, akik hazájukban keményen harcoltak az egyenlőségért és az emberi jogokért, és akik a Szaharov-díj döntősei között szerepeltek. Ezeknek a bátor nőknek az afganisztáni tálib hatalomátvételkor az elsők között kellett alapvető jogaik és szabadságuk megsértését elszenvedniük: ezért emlékezünk meg ma róluk is” - tette hozzá az alelnök.

Az Európai Parlament minden évben kiosztja a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat. Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az emberi és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly a belaruszi demokratikus ellenzék volt a díj kitüntetettje, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel. A Tanács létrehozását pár bátor nő kezdeményezte neves politikai és civil szereplőkkel együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.