Gulyás Janssent kapott Szputnyikra, pedig a központi útmutatás ezt nem javasolja

járvány
2021 október 21., 10:58
comments 2

A külföldi utazások szempontjából bajban vannak azok a magyarok, akiket Szputnyikkal oltottak be, mert az Európai Gyógyszerügynökség továbbra sem hagyta jóvá a vakcinát.

A harmadik oltás sem oldja meg a helyzetet, mert két adagot várnak el az Unió által elfogadott oltóanyagokból is, negyediket viszont nem lehet beadatni. Ott van még az egyadagos Janssen, ami a hivatalos magyar ajánlás szerint viszont nem adható Szputnyikra, mert mindkettő vektorvakcina. (Ezzel szemben Sinopharmra adható, mert az inaktivált vírusos technológiát használ.)

Ezt a problémát vázolta Gulyás Gergelynek a 168 Óra újságírója a kormányinfón, mire kiderült, hogy

a miniszter két Szputnyik után megkapta a Janssent.„Megkérdeztem két orvost, akik azt mondták, két hónapra rá nem ajánlanák, de nyolc hónapra rá nyugodtan lehet Janssent adni” - magyarázta. Ha ez így is van, a központi útmutatást nem módosították ennek megfelelően, aszerint továbbra is csak Pfizert, Modernát, Sinopharmot és Szputnyikot lehet adni Szputnyikra.

„Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt” - áll az operatív törzs honlapján.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Gulyás szerint egyébként a gyakorlatban a harmadikként beadott Pfizert és Modernát is el szokták fogadni beutazáskor. Ő viszont nem ezért választotta a Janssent, hanem mert az mRNS-technológiát annyira modernnek tartja (Pfizer, Moderna), hogy még várni akart vele. Hangsúlyozta, hogy ez csak a személyes véleménye, minden oltás biztonságos.

Emailben megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy ha valójában a Janssen is adható harmadik oltásként, miért nem módosítják ennek megfelelően az ajánlást, illetve mit javasol Gulyás Gergely azoknak a Szputnyikkal oltott állampolgároknak, akik szintén Janssent szeretnének harmadik oltásként, de a központi ajánlásra hivatkozva elutasítják a kérésüket az oltóponton.

Frissítés: Választ kaptunk a Miniszterelnökségtől, azt írják:

„Főszabály szerint az oltóorvossal történt konzultációt követően kell meghatározni a harmadik oltás típusát, így történt a Miniszterelnökséget vezető miniszter esetében is. Gulyás Gergely minden oltottat arra bíztat, hogy vegye fel a harmadik oltást, amely - az oltóorvos egyetértése esetén - a Sputnyik után lehet a Janssen is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.