Nem a legjobb ötlet, hogy a kormány éppen most lazított a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályokon

járvány
2021 október 22., 13:51
comments 17

Szinte sajtó nélküli sajtótájékoztatón jelentette be Kovács Zoltán államtitkár szerdán, hogy felfüggesztik a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat az október 23-i ünnepségekre. Pont úgy, ahogy korábban augusztus 20-ára is megtették, és ilyen kivétel volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a pápalátogatással vagy a vadászati seregszemle is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy védettségi igazolvány nélkül lehetett és lehet majd részt venni ezeken az eseményeken.

Nemcsak október 23-án, de mindenszentekkor és halottak napja alkalmából sem lesznek korlátozások.

Így az oltásellenes Mi Hazánk rendezvényén is tesztelhetik, mit tud a delta variáns. De a több százezresre tervezett Békemeneten vagy az ellenzék közös megemlékezésén sem kell védettségi igazolvány, maszk sem, létszámkorlátozás sincs, távolságot sem kell tartani.

Kovács szerint „járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények”.

Azt Kovács nem árulta el, hogy kik azok a szakemberek, akik szerint a 4. hullám egyre durvuló felfutása alatt nem jelentenek kockázatot a tömegrendezvények, és miután a sajtónak azt a részét, amelyik kérdezni is szokott, nem hívták meg a tájékoztatóra, így nem is kérdezte meg tőle senki.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége például biztosan nincs a meg nem nevezett szakértők pártján. A MOK elnökség közleményében „a koronavírus-járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt” nem javasolják, hogy tömegbe menjenek azok, akiknek nincs védettségük, és az igazolvánnyal rendelkezőket is arra kérik, hogy viseljenek maszkot.

Oroszi Beatrix epidemiológus, a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja éppen a héten mondta egy előadásában, hogy szerinte közösségi maszkhasználatra, távolságtartásra és a védettségi igazolványra is szükség lehet a koronavírus visszaszorításához a jelenlegi oltottsági szint mellett.

De ott van az országszerte kiplakátozott Merkely Béla is. Ő most nem szólalt meg, de korábban olyan erősen fertőzőnek írta le a delta variánst, hogy azt mindenki el fogja kapni, aki nem esett át a betegségen vagy nincs beoltva. Mindezt egy olyan, kevéssé jól sikerült példával támasztotta alá, amiből még az is kiolvasható volt, hogy annyira fertőző a delta mutáns, hogy a maszk is felesleges, ha nincs oltás: „a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.