Koronavírus-számok Magyarországon 12/8/2021
Elhunytak + 213 Σ 36 048
Kórházban - 362 Σ 7 206
Fertőzöttek + 6 849 Σ 1 168 728
Tesztek + 22 156 Σ 8 701 776
Oltottak + 4 082 Σ 6 166 840
A legújabb trendek

Nem a legjobb ötlet, hogy a kormány éppen most lazított a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályokon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
október 22., péntek 13:51
18

Szinte sajtó nélküli sajtótájékoztatón jelentette be Kovács Zoltán államtitkár szerdán, hogy felfüggesztik a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat az október 23-i ünnepségekre. Pont úgy, ahogy korábban augusztus 20-ára is megtették, és ilyen kivétel volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a pápalátogatással vagy a vadászati seregszemle is.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy védettségi igazolvány nélkül lehetett és lehet majd részt venni ezeken az eseményeken.

Nemcsak október 23-án, de mindenszentekkor és halottak napja alkalmából sem lesznek korlátozások.

Így az oltásellenes Mi Hazánk rendezvényén is tesztelhetik, mit tud a delta variáns. De a több százezresre tervezett Békemeneten vagy az ellenzék közös megemlékezésén sem kell védettségi igazolvány, maszk sem, létszámkorlátozás sincs, távolságot sem kell tartani.

Kovács szerint „járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények”.

Azt Kovács nem árulta el, hogy kik azok a szakemberek, akik szerint a 4. hullám egyre durvuló felfutása alatt nem jelentenek kockázatot a tömegrendezvények, és miután a sajtónak azt a részét, amelyik kérdezni is szokott, nem hívták meg a tájékoztatóra, így nem is kérdezte meg tőle senki.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége például biztosan nincs a meg nem nevezett szakértők pártján. A MOK elnökség közleményében „a koronavírus-járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt” nem javasolják, hogy tömegbe menjenek azok, akiknek nincs védettségük, és az igazolvánnyal rendelkezőket is arra kérik, hogy viseljenek maszkot.

Oroszi Beatrix epidemiológus, a kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat tagja éppen a héten mondta egy előadásában, hogy szerinte közösségi maszkhasználatra, távolságtartásra és a védettségi igazolványra is szükség lehet a koronavírus visszaszorításához a jelenlegi oltottsági szint mellett.

De ott van az országszerte kiplakátozott Merkely Béla is. Ő most nem szólalt meg, de korábban olyan erősen fertőzőnek írta le a delta variánst, hogy azt mindenki el fogja kapni, aki nem esett át a betegségen vagy nincs beoltva. Mindezt egy olyan, kevéssé jól sikerült példával támasztotta alá, amiből még az is kiolvasható volt, hogy annyira fertőző a delta mutáns, hogy a maszk is felesleges, ha nincs oltás: „a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást.”

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt