Agráregyetemet végzett és újságírást is tanult a filmforgatáson halálra sebzett Halyna Hutchins

FILM
2021 október 23., 10:39

Ukrajnában is gyászolják az Alec Baldwin által a Rust címen futó western forgatásán, az új-mexikói Albuquerke közelében lelőtt filmoperatőrt. A 42 éves Halyna Hutchinst közvetlen közelről lőtte mellbe a film 63 éves sztárja, aki úgy tudta, a fegyver nincs megtöltve. Hogy a végzetes hibát ki követte el, azaz miként került az éles töltény a pisztolyba, még nem tudni, ez csak a már elindított vizsgálatok során derülhet ki.

Az áldozat keresztneve alapján eleve valószínűsíthető volt, hogy Halyna Hutchins ukrán származású, erről röviden a saját honlapján is írt, ám az ukrán sajtó a részleteknek is utánajárt a tragédia után. Az operatőr eszerint 1979-ben született Ukrajnában, Zsitomir megye Horogyec nevű településén, Halina Androszovicsként. Az apja a szovjet haditengerészet tisztjeként szolgált, így gyerekkorának nagy részét egy sarkkörön túli katonai bázison töltötte Murmanszk közelében.

A Szovjetunió felbomlása után a család hazaköltözött Ukrajnába, Halina Androszovics pedig a középiskola elvégzése után – a Radio Szvoboda cikke, illetve videója szerint – először a kijevi agráregyetemre iratkozott be, ahol 2001-ben diplomázott vállalati gazdaságtanból. Nem sokkal később sikerült zöld kártyát szereznie, és az Egyesült Államokba utazott, itt férjhez ment, és felvette a Hutchins nevet. Kisvártatva hazament Kijevbe, ahol már Halyna Hutchinsként újságíró-főiskolai mesterképzésre jelentkezett, amelyet 2005-ben fejezett be. Ezután előbb brit forgatócsoportokkal dolgozott tényfeltáró dokumentumfilmes projekteken, majd visszatért az Egyesült Államokba.

photo_camera Halyna Hutchins a Darling című film forgatásán Fotó: halynahutchinsdp.com

Halyna Hutchins érdeklődése innentől egyre inkább a filmezés felé fordult, és 2013–15 között elvégezte az Amerikai Filmintézet (AFI) képzését, megszerezve immár harmadik diplomáját. 2018-ban bekerült a Fox DP Lab feltörekvő fiatal női operatőröket támogató programjába, 2019-ben pedig az American Cinematographer – az Amerikai Operatőrök Társaságának folyóirata – a "rising starok" közé sorolta a szakmájában.

Az ukrán származású operatőr összességében több mint harminc filmet forgatott, ezek közül öt volt nagyjátékfilm: elsőként a 2017-es Snowbound, majd a Darlin, az Archenemy, a Blindfire és a már idén elkészült The Mad Hatter. Igazi első kategóriás sztárral ugyanakkor a Rust forgatásán dolgozott először Halyna Hutchins, akinek ez a két tőmondat olvasható az Insagram-profilján: Restless Dreamer. Adrenaline junkie.

Rokonai és barátai is nyughatatlan szellemként írták le a tragikus baleset áldozatát a Radio Szvoboda videójában, olyannak, aki mindig mást és többet szeretett volna – de soha nem feledkezett meg a származásáról és a hazájáról sem, amiről a közösségi médiában közzétett bejegyzései is tanúskodtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.