Egy hónap alatt elsöprő siker lett a barcelonai biciklis „iskolabusz”

közlekedés
2021 október 24., 15:16
comments 22

Barcelona Eixample nevű városrészének utcáit a 2021-es tanév kezdete óta péntek reggelenként biciklik lepik el, rajtuk sisakos, hátizsákos gyerekekkel. Alig egy hónapja öt spanyol család kezdte: úgy döntöttek, hogy kísérleti jelleggel két keréken mennek a gyerekeikkel iskolába.

A bicíbus (vagyis bicajbusz) ugyanazon az elven működik, mint az iskolabuszok: van három megálló, ahol csatlakozni, illetve leválni lehet, és az útvonal három nagy iskolát érint. A szervezők minden héten közzéteszik az útvonalat és a csatlakozási pontokat. Legutóbb már százhúsz biciklin százötvenen – gyerek és szüleik – alkottak konvojt. A kezdeményezés olyan gyorsan olyan népszerűvé vált, hogy ugyan a városvezetés eredetileg csak két hétre rendelte el, hogy a helyi rendőrség, a Guardià Urbana biztosítsa a bicikliseket, a lakosok kikövetelték a folytatást. Így most a karácsonyi szünetig marad a bicajbusz mellett a rendőri kíséret, decemberben pedig egyeztet a program folytatásáról a városi tanács.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.