Papírból is hiány van

gazdaság
2021 október 24., 15:56
comments 8

Idén ősszel egymás után derül ki különböző alapanyagokról, hogy nincs belőlük elég, ami pedig van, azért lassan vagyonokat kérnek el a gyártók és forgalmazók. Óriási árnövekedést lehetett tapasztalni az építőipari alapanyagoknál, meredeken emelkedik a földgáz ára, a magnéziumhiány már az autóipari termelést fenyegeti, a Napi.hu cikke szerint pedig Magyarországon már elég nagy hiány van papírból. Ez ellátási gondokat okoz a kereskedőknek, akik közül van, aki már szűri a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezetett be, hogy valahogy oldja a helyzetet.

photo_camera Fotó: Unsplash

A portálnak nyilatkozó szakemberek szerint a hiány több tényezőre is visszavezethető: egyrészt meredeken megemelkedett a papír alapanyagának számító cellulóz ára, esetenként négyszeresére is nőtt az év elejéhez képest. A szállításhoz szükséges konténerek költsége és az energiaárak emelkedése miatt is drágább a papír. Ehhez még hozzájön a nagyobb kereslet is, ahogy ugyanis környezetvédelmi okokból egyre inkább kivezetik a cégek a műanyag csomagolást, részben papírral váltják azt fel.

A hiány miatt több hazai papírkereskedő már nem számláz előre, csak azonnali fizetéssel árusítja a papírt, egyes gyártók pedig allokációs kvótarendszert vezettek be. A Napi.hu-nak nyilatkozó Líra könyvkiadó szerint a könyvek árában egyelőre még nem fog meglátszani az emelkedés, de a nyomdákban már gondot okoz bizonyos, a gyártáshoz szükséges papíralkatrészek hiánya, ami miatt eltolódhatnak könyvek megjelenései. Ha pedig a hiány kitart, akkor a karácsonyi szezonban, amikor az emberek a legtöbb könyvet vásárolják, ennek már érezni lehet majd a hatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.