Csak orvvadászokat akartak leleplezni a kamerákkal, de váratlanul vezető szlovák politikusok sétáltak be a képbe

külföld
2021 október 26., 19:59
comments 25

Egy vadászházban felvett videó okozott újabb botrányt Szlovákiában. A felvételen a volt miniszterelnök, Robert Ficon egy helyi oligarcha társaságában egyeztetett egy büntetőügy befolyásolásáról. Az Új Szó összefoglalója szerint a felvételek idén július és szeptember között készültek egy Léva közelében található hétvégi házban, amit azért kameráztak be a bíróság engedélyével, mert a rendőrök a környéken zajló orvvadászok ellen nyomoztak.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészéhez kerültek, aki szerint a videók igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a nyomozókat és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit.

A videókon Fico és volt belügyminisztere, Robert Kaliňák látható, amint két ügyvéddel egyeztetnek, akik közül az egyik egy korrupcióval vádolt rendőrfőnök fia. A volt belügyminiszter kihallgatása előtt éppen arról beszéltek a vadászházban, hogy milyen verzióval kellene előállnia, mivel korábban ő nevezett ki egy olyan magas beosztású tisztviselőt, aki már beismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és azóta már a korábbi egykori speciális ügyészre is rávallott. Végül arra jutottak, hogy a kinevezést egy olyan rendőrségi vezetőre kell fogni, aki azóta már öngyilkos lett a vizsgálati fogságban.

Egy másik felvételen pedig Fico beszélget arról egy oligarchával, Miroslav Bödörrel, hogy Bödör majd embereket szervez a Fico által szervezett szeptemberi tüntetésre.

Robert Fico
photo_camera Robert Fico Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A felvételek előkerülése után Fico azzal vádolta az ügyészséget, hogy szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, miszerint a felvételek véletlenül készültek. Szerinte a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Az Új Szó szerint nagyon ideges volt, amikor a tartalmi kérdéseket firtató újságíróknak beszélt erről. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyeket a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak. (Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.