Nemek közti egyenlőségben Magyarország az utolsó előtti az EU-ban

európai unió
2021 október 28., 14:29

Svédország és Dánia teljesített a legjobban az utóbbi évben, Görögország pedig a legrosszabbul, de az Európai Unió összességében is alig lépett előre – írja a Hvg.hu. Az Európai Unió 100-ból 68 pontot ért el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) által közzétett beszámoló szerint. Carlien Scheele, az EIGE igazgatója azt mondta, a koronavírus-járvány következtében jelentős problémák tapasztalhatók, a gazdasági válság jobban kihat a nőkre, a férfiak várható élettartama viszont csökken.

Az éllovas svéd–dán duót a finneket és a franciákat megelőző hollandok követik a harmadik helyen, mellettük Luxemburg és Litvánia lépett előre a leginkább egy év alatt. Az egyetlen visszaeső Szlovénia. A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó pontszámok között nagyok a különbségek, a listavezető svédek 83,9 pontot értek el, az utolsó görögök 52,6-ot, Magyarország 53,4-gyel utolsó előtti, lemaradva az 54,5-tel álló Románia és az 56,0-nál tartó Szlovákia mögött.

Az idén az EIGE a Hvh.hu által idézett közlemény szerint az egészség és a nemek közötti egyenlőség kapcsolatára helyezte a hangsúlyt, ezt a területet a pandémia minden eddiginél nagyobb mértékben megvilágította. Ezt példázza, hogy a nők az egészségügyi ágazatban felülreprezentáltak, így nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják a vírust. De arra is rámutattak, hogy a koronavírussal megfertőződött férfiak nagyobb mértékben szorultak kórházi ápolásra, mint a nők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.