A brazil rendőrök 25 embert öltek meg, akik állítólag egy bankrabló banda tagjai voltak

külföld
2021 október 31., 17:42
comments 3

Brazíliában a rendőrség 25 gyanúsítottat ölt meg a hatóságok által példátlannak nevezett offenzíva részeként, amelyet olyan felfegyverzett bankrablók ellen indítottak, akik már több városban is raboltak. A feltételezett bankrablókat vasárnap hajnalban lőtték le két tanyán, a délkeleti Minas Gerais államban, ahol a rendőrség szerint épp támadásra készültek.

photo_camera Rendőrautó egy bankrablás után a brazíliai Aracatubában 2021 augusztusában Fotó: LAZARO JR./AFP

A hatóság szerint a rablócsoportnak „valóságos katonai arzenálja” volt, puskákkal, gépfegyverekkel, robbanóanyagokkal és golyóálló mellényekkel. Layla Brunella, Minas Gerais katonai rendőrségének szóvivője szerint a feltételezett rablók Brazília „modernkori cangaçójához” tartoztak. Ezzel azokra a bandákra utalt, amik a huszadik század elején egy Lampião nevű útonálló vezetésével az ország északkeleti vidékén raboltak.

Az elmúlt években számos hasonló banda hajtott végre rablássorozatokat Brazíliában. 2020 decemberében is egy ilyen csoport ostromolta Criciúma városát, ahol autókat gyújtottak fel, kormányzati alkalmazottakat raboltak el és felrobbantottak egy bankot. Augusztusban pedig São Paulo államban, Araçatuba városában feketeruhás bankrablók az autóikra kötözött túszokkal menekültek.

A Guardian cikke szerint a bankrablók lelövéséről szóló híreket ünnepelve fogadták Jair Bolsonaro, fegyverpárti brazil elnök hívei.

Az elmúlt évben a brazil rendőrség több mint 6400 embert ölt meg, túlnyomó többségben fiatal fekete férfiakat. Szintén az elmúlt évben közel 200 rendőrt öltek meg, 10 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.