Rozmár osztályú tengeralattjárón pihent a rozmár Hollandia partjainál

ÁLLAT
2021 november 03., 15:21
comments 2

Ézsak-Hollandiában, Den Helder város katonai kikötőjében fotóztak egy rozmárt. A Freya névre keresztelt állat éppen a holland haditengerészet rozmár-osztályú tengeralattjáróján pihent.

link Forrás

A rozmárok sarkvidéki állatok, többnyire az északi, hidegebb vizeket kedvelik. Hollandiában sem láttak rozmárt már 23 éve. Van azonban legalább két rozmár, amelyik messze délre kalandozott északi lakhelyéről, az egyiküket, Wallyt a nyáron Írországnál és a spanyol partok környékén is lefotózták, Freya viszont megelégedett a holland tengeralattjáróval.

link Forrás

Kutatók szerint valószínűleg a klímaváltozásnak is köze lehet az állatok vándorlásához, bár időről időre előfordul, hogy Hollandia vagy Nagy-Britannia szélességein is rozmárokat látnak. Albrecht Dürer például egészen biztosan látott rozmárt, mert 1521-ben lerajzolt egyet, William Caxton középkori angol krónikás feljegyzései szerint pedig 1456-ban rozmár, kardhal és bálnák jelentek meg a Temzében. Caxton az állatok feltűnését rossz ómennek vette. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.