Új-Zélandon legalizálták az aktív eutanáziát

külföld
2021 november 07., 15:26
comments 3

Új-Zélandon vasárnaptól legalizálták az aktív eutanáziát, a gyógyíthatatlan betegek így bizonyos feltételek mellett orvosi segítséggel vethetnek véget életüknek.

A kikötések között szerepel, hogy két orvos egybehangzó véleménye szerint a gyógyíthatatlan betegnek legfeljebb fél év maradt hátra az életéből, s ezért meg kell adni neki a lehetőséget arra, hogy teljes körű tájékoztatás mellett saját maga választhassa meg halála idejét.

A vasárnap hatályba lépett törvény egy 2020. októberi népszavazásra nyúlik vissza, amelyen a szavazópolgárok 65,2 százaléka támogatta az aktív eutanázia bevezetését.

A törvényt parlament elé terjesztő ACT párt szerint a szabályozás biztosítani fogja a halálos betegségben szenvedők számára a saját sorsukról való döntés jogát.

A wellingtoni egészségügyi minisztérium becslései szerint évente akár 950-en is lehetnek olyanok, akik kérvényezni fogják az eljárást, és azt mintegy 350 esetben engedélyezhetik. A jogszabály bírálói ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az aktív eutanáziával az egészségügyi költségek csökkentése céljával visszaélhetnek, illetve mindez tovább rontja majd a maori őslakosok és az Új-Zélandhoz tartozó kis szigetek lakosainak hátrányos helyzetét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.