Morawiecki: Putyin diktálja a lépéseket Lukasenkának, mit tegyen a migránsokkal

külföld
2021 november 09., 20:00
comments 12

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során, mondta a lengyel miniszterelnök kedden, írja az Euronews. Mateusz Morawiecki szerint az elmúlt harminc év során ez az első olyan helyzet, amikor "ilyen brutális módon támadják és tesztelik Lengyelország biztonságát és határainak integritását." A kormányfő szerint ami a lengyel határon zajlik, az nem más, mint Oroszország birodalmi politikája. Figyelmeztetése szerint "egy megrendezett előadás zajlik", aminek célja az ország területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

A 2015-ös migrációs válsághoz képest viszont most új körülmények között kell szembenézni a helyzettel, közben ugyanis sikerült az EU- és a NATO-partnereket meggyőzni arról, hogy az országhatár védelme egyben a külső uniós határ, a NATO keleti szárnyának védelmét is jelenti

- mondta. Kiemelte a lengyel-fehérorosz határon időközben elkészült szögesdrótkerítést, ami megakadályozta a migránstömeg áttörését hétfőn. Hozzátette: Minszk élőpajzsként használja ezeket az embereket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.