Madárinfluenza-járvány tört ki Japánban

ÁLLAT
2021 november 10., 06:40
comments 1

143 ezer tojót kellett leölni Japánban, miután erősen fertőző madárinfluenza jelenlétét mutatták ki egy farmon az ország észak-keleti részén. Idén ez az első szárnyasjárvány a távol-keleti országban.

Akita prefektúra egyik farmja, ahol sor került a madármészárlásra.
photo_camera Akita prefektúra egyik farmja, ahol sor került a madármészárlásra. Fotó: KYOTO FUJIYOSHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

„Jelenleg semmi sem utal arra, hogy emberre is átterjedhetne ez a fertőzés. Sem a tojások, sem a csirkehús fogyasztása nem okozhat betegséget” - állítja a mezőgazdasági minisztérium közleménye, amelyet a Reuters idéz.

Kínában az elmúlt évben viszont 21 esetben emberekben is kimutatták a madárinfluenza H5N6-változatát, melyben hatan meg is haltak. Az elmúlt időszakban világszerte, így Európában is megjelent a madárinfluenza. Eddig 650 ezer állatot kellett leölni 2021-ben.

Japánban tavaly volt a legpusztítóbb járvány. Akkor összesen 3 millió csirkét öltek le miatta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.