16 ezer 60 év feletti kapott Sinopharmot harmadik oltásként

járvány
2021 november 11., 05:56
comments 11

Szinte mindenki Pfizert kap harmadik oltásként Magyarországon, írja a 24.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján.

November 7-ig 1,36 millióan adatták be a ráadásdózist, közel 1,2 millióan Pfizert, és több mint 90 ezren Modernát. Janssenből 51 ezer, AstraZenecából 2500, Sinopharmból 25 ezer, Szputnyikból pedig 800 fogyott.

A különböző korcsoportokon belül a 70-79 évesek adatták be legnagyobb arányban a harmadik oltást (45 százalékuk), utánuk jönnek a 80 év felettiek (40 százalék). A 60-69 éveseknél ez csak 30 százalék, és minden más korosztályban alacsonyabb.

A 25 ezer harmadik adag Sinopharmból 16 ezret 60 év felettieknek adtak be.Ennek azért van jelentősége, mert az elmúlt hónapokban számos bizonyíték született arra, hogy a kínai vakcina az idősek jelentős részénél nem termel elég antitestet. Az adatokból nem derül ki, hogy ez a 16 ezer ember milyen oltást kapott először.

Dózsa Katalin Mária háziorvos olt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával pátyi rendelőjében 2021. március 4-én.
photo_camera Oltás Sinopharmmal még márciusban Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A harmadik oltásnak fontos szerepe van, hiszen az oltások által kiváltott antitestes védettség idővel csökken. Jakab Ferenc virológus nemrég arról beszélt, érdemes magasan tartani az antitestszintet, legalább addig biztosan, amíg járvány van.

Nagyjából 2,5 millió ember 5-10 hónapja kapott oltást utoljára, náluk mostanra valamelyest megkophatott a védettség, még ha vakcinánként eltérő mértékben is. Más tényezők mellett ezt is figyelembe kell venni, amikor azon gondolkodunk, miért ennyire súlyos megint a járványhelyzet Magyarországon.

Az elmúlt napokban látványosan megnőtt a harmadik oltások száma, és valamivel az elsőért is többen jelentkeznek most, mint októberben.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.