A Kínai Kommunista Párt még jobban bebetonozta Hszi Csin-ping hatalmát

külföld
2021 november 11., 13:19

A Kínai Kommunista Párt alapítása óta eltelt száz év főbb eredményeit és tapasztalatait összegző határozatot fogadtak el Kínában, a párt központi bizottságának négy napon át tartó plenáris ülése zárónapján Pekingben. Ezzel még jobban megerősítették Hszi Csin-ping kínai elnök pozícióját a párt és az ország élén.

Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben.
photo_camera Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben. Fotó: Huang Jingwen/Xinhua

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint a határozatban Hszi szerepét a pártban döntő fontosságúnak nevezték a kínai nemzet újbóli felvirágzása szempontjából. A hivatali idejének főbb sikerei között említették a mélyszegénység felszámolását az országban és a koronavírus-járvány megfékezését, de azt elismerték, hogy a járvány elleni küzdelem továbbra is kihívásokkal jár, hiszen Kínában újra és újra felbukkannak szórványos járványgócok.

Hszi Csin-ping 2012 óta a Kínai Kommunista Párt főtitkára. Miután 2018-ban törölték az alkotmányból azt a korlátozást, hogy az elnöki és alelnöki tiszteket legfeljebb két cikluson át töltheti be ugyanaz a személy, Hszi akár a haláláig maradhat a pozíciójában. Minden várakozás szerint bizalmat fognak neki szavazni a jövő őszi, 5 évente tartott pártkongresszuson is, pedig már 68 éves, amit hagyományosan a kínai vezetők nyugdíjkorhatárának tekintenek.

A friss határozathoz hasonlót eddig kétszer adtak ki a Kínai Kommunista Párt 100 éves történetében. Az első, 1945-ben elfogadott határozat a Kínai Népköztársaságot 1949-ben megalapító Mao Ce-tung hatalmát szilárdította meg. A második 1981-ben, Teng Hsziao-ping kínai vezető hivatali ideje alatt született, és Tenget mint a Kínát a reform és a nyitás útján elindító vezetőt örökítette meg a párt történetében. A most elfogadott határozattal Hszi Csin-ping szimbolikusan a korábbi két, Kínában nagy tiszteletnek örvendő vezető közé emelkedett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.