Idei mélypontjára zuhant a forint árfolyama a dollárral szemben*

gazdaság
2021 november 11., 09:38
comments 4

Idei mélypontjára zuhant a forint árfolyama a csütörtöki kereskedésben a dollárral és a svájci frankkal szemben. Csütörtök reggel egy euróért 363,95, egy dollárért 317, egy svájci frankért 345,1 forintot kértek. A 24.hu beszámolója szerint a hét eleje óta a forint 1,4 százalékot gyengült az euróval, 1,6 százalékot a svájci frankkal, és 2,2 százalékot gyengült a dollárral szemben.

A Portfolio elemzése szerint a devizapiaci kilátások sem kedvezők. A KSH októberi gyorsjelentése szerint az infláció a vártnál jóval magasabban alakult, a pénzromlás 6,5 százalékos ütemének hatására mínusz 4,7 százalékpontra esett vissza az alapkamat és az infláció különbsége, ami a lap szerint komoly sérülékenységi tényező. Az infláció elszabadulását az alapkamat jelentős emelése fékezhetné csak meg.

A kamatokról döntő Monetáris Tanács amúgy részben a kormány szándékaival szemben is a nyáron kamatemelési ciklusba kezdett, legutóbb októberben emelték meg az alapkamatot. De amikor az MT elindította a kamatemelési ciklust, a reálkamat (az alapkamat és az infláció különbsége) még csak mínusz 4,5 százalékpont volt. Az első kamatemelések hatására ez átmenetileg mínusz 3,4 százalékpontra emelkedett, de most az infláció a vártnál nagyobb mértéke miatt már alacsonyabb annál a szintnél is, mint aminél az MT belekezdett a kamatemelési ciklusba.

*Helyesbítés: Eredeti állításunkkal szemben a forint nem általában, hanem a dollárral és a svájci frankkal szemben zuhant csak idei mélypontjára. A tévedésért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.