Bepereli a magyar államot a Klubrádió Strasbourgban

POLITIKA
2021 november 12., 06:47

A strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordultak, mert "a magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogokat, amikor 2020 szeptemberében megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre", közölte a Klubrádió. A csütörtökön postázott beadvány szerint az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a véleménynyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát.

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is”

- indokolta a per indítását dr. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója. Hozzátette:

„A magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.