Tízéves rekordot döntött meg idén a táppénzen lévők száma

gazdaság
2021 november 12., 05:25
comments 1

Az idei év első kilenc hónapjában csaknem 123 milliárd forint táppénzt fizetett ki a betegállományban lévőknek a Magyar Államkincstár, míg tavaly, 2020 januárja és szeptembere között 111,4 milliárd forintra rúgtak az egészségbiztosítás ilyen típusú kiadásai, írja a Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

Tavaly egész évben havonta átlagosan 79 ezer munkavállaló nem tudott dolgozni valamilyen betegség miatt, ezzel a KSH adatai szerint az alkalmazásban állók táppénzes napjainak száma több mint tízéves rekordot döntött meg.

A KSH adatai szerint a munkavállalók több mint 26,3 millió napot voltak betegek, a koronavírus-járvány előtt ez a szám 16-24 millió között mozgott. Az otthonukban vagy kórházban gyógyuló munkavállalók 2020-ban egy munkanapra 9874 forint betegellátást, vagyis táppénzt kaptak. Az eredeti előirányzathoz képest az összeg kifizetéséhez 7,5 milliárd forint többletforrás volt, összesen 156,8 milliárd forint jutott erre az Egészségbiztosítási Alapból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.