Egy vádpontot ejtettek a két tüntetőt agyonlövő tinédzser ügyében

bűnügy
2021 november 15., 19:52
comments 27

Hétfőn várhatóan ítéletet hoznak a Wisconsin állambeli Kenoshában Kyle Rittenhouse ügyében, aki azért áll bíróság előtt, mert tavaly augusztusban,amikor a városban zavargások törtek ki, agyonlőtt két embert és megsebesített egy harmadikat. A 17 éves fiú ügyében egy vádpontot már ejtett a bíróság, kérdés, hogy a további négy vádpontban, köztük a gyilkosság vádjában bűnösnek találja-e majd az esküdtszék.

Ahogy arról Miklósi Gábor részletesen beszámolt ebben a cikkében, Kyle Rittenhouse tavaly augusztus végén Kenosha városába utazott, állítása szerint azért, hogy a tüntetőktől megvédje a helyiek magántulajdonát. A tüntetők, akiktől az amúgy nem Kenoshában, de még csak nem is Wisconsin államban élő Rittenhouse és más, jobboldali Facebook-csoportokban és hasonló oldalakon verbuvált, jobboldali önjelölt rendészekként a városba érkezők védeni akarták a tulajdont, azért tüntettek, mert nem sokkal korábban egy kenoshai rendőr intézkedés közben lelőtt és egy életre megbénított egy fekete férfit, Jacob Blake-et. Ezek a tüntetések fordultak gyújtogatásba és rongálásba, emberéletet viszont csak Rittenhouse tettei követeltek.

photo_camera Kyle Rittenhouse térdel, a földön a mellkason lőtt Anthony Huber fekszik. Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu Agency via AFP

A kamaszfiú egy Ar-15-ös félautomata gépkarabéllyal járt a városban, amikor a 36 éves Joseph Rosenbaum kergetni kezdte egy parkban, majd hozzávágta a nejlonzacskót, amiben a cuccai voltak. Ekkor valaki egy pisztollyal a levegőbe lőtt, Rittenhouse pedig négy golyót lőtt Rosenbaumba. A lövések miatt eluralkodott a pánik, Rittenhouse menekülni kezdett, de többen utánarohantak. Egy Anthony Huber nevű 26 éves férfi a gördeszkájával nyakon csapta, hogy megállítsa, mire Rittenhouse mellkason lőtte. A lövéseket Gaige Grosskreutz, egy szintén 26 éves elsősegély-szakápoló is hallotta, és odaszaladt, hogy segítsen. Megkérdezte, hogy Rittenhouse lelőtt-e valakit, és mivel attól tartott, hogy igen, elővette a pisztolyát. Tett egy lépést, erre Rittenhouse rálőtt. Rosenbaum és Huber belehalt a sérüléseibe.

A tárgyalás nagy kérdése az, hogy Rittenhouse védői meg tudják-e győzni az esküdteket, hogy a fiú tette önvédelemnek számít. A vád képviselői szerint ez már csak azok miatt a körülmények miatt sem lehet igaz, ahogy Rittenhouse Kenoshába került. Thomas Binger, az ügy vezető ügyésze záró beszédében arról beszélt, hogy Rittenhouse nem állíthatja, hogy csak meg akarta védeni magát, mert a veszélyt, amitől végül védte magát, ő maga okozta. Méghozzá azzal, hogy a városba utazott, hogy fegyverrel járőrözzön az utcán, amikor erre semmilyen felhatalmazása nincs. Rittenhouse és társai a zavargások miatt elrendelt kijárási tilalom hatályba lépése után járták a várost, és az ügyész megfogalmazása szerint "úgy csináltak, mintha védenék emberek tulajdonát", olyan emberekét, akikhez semmi közük, akiket nem is ismernek. Sőt, Rittenhouse magát önkéntes mentősnek hazudta mindenkinek, akivel a gyilkosság estéjén beszélt, ami nem arra utal, hogy azért volt ott, mert segíteni akart.

"Ha te magad fenyegetsz másokat, elveszted a jogod, hogy önvédelemre hivatkozz" - mondta beszédében Binger.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Ha Rittenhouse-t elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Rittenhouse ellen az egyik vádpont az, hogy kiskorúként nem is lehetett volna nála legálisan fegyvert, ezt viszont ejtették, a fiú védője ugyanis meggyőzte a bírót, hogy Wisconsin állam törvényei szerint ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni.

A pert óriási médiafigyelem követi, és ahogy korábbi cikkeinkben írtuk, Rittenhouse ügyét teljesen máshogy értelmezi az amerikai bal- és jobboldal. A kisváros bíróságának épületéhez a tárgyalás utolsó napjára 500 nemzeti gárdistát vezényeltek, arra számítva, hogy a döntés után tüntetések és rendbontások kezdődhetnek a városban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.