Újabb szankciókkal sújtja Fehéroroszországot az EU

európai unió
2021 november 15., 12:57
comments 4

Fehérorosz személyeket, légitársaságokat, utazási irodákat és „mindenkit, aki részt vett az emberek határhoz utaztatásában” érint az uniós külügyminiszterek szándéka szerint a szankciók újabb köre az EU-ban. Az érintettek pontos listáját várhatóan a következő hetekben véglegesítik Josep Borell, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint, írja a Guardian.

Ez már a többedik tiltólista, amely a Lukasneka-rezsimhez köthető alakokat sorol. A 2020. nyári, csalással megnyert választás, az ennek kapcsán kirobbant tüntetések brutális leverése, egy államilag irányított gépeltérítés után most emberek fegyverré tétele késztette az EU-t a lépésre.

A mai tanácskozáson az uniós diplomaták egy része még komolyabb, közvetlenül a belarusz államot érintő szankciókat sürgetett. Sőt a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint Putyint is felelősségre kéne vonni, hisz „Oroszország az EU destabilizációjára használja a fehérorosz válságot” - mondta.

A lengyel-fehérorosz határon közben nem csillapodik a helyzet. Több ezren vannak a két országot összekötő erdőkben. Irak csütörtökön indít különgépeket azokért az állampolgáraiért, akik hajlandóak önként hazamenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.