Fürjes Balázs vasárnap még vidáman fotózkodott maszk nélkül a Fidesz-kongresszuson, hétfőn kiderült, hogy koronavírusos

járvány
2021 november 16., 10:07
comments 11

„A maszkviselés és a három oltás sem volt elég, hogy ne kapjam el a vírust” - jelentette be hétfőn este a Facebookon Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Lehet, hogy a maszkviselés nem volt azért végig annyira fegyelmezett, legalábbis azon a képen, amit Fürjes az egy nappal korábbi, vasárnapi Fidesz-kongresszusról kirakott Instagramra, sem rajta, sem máson nincs maszk.

link Forrás

A Fidesz-kongresszuson csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni, de a maszkviselés nem volt kötelező.

Nem is sokan hordták.

link Forrás
link Forrás

Azt egy ideje már lehet tudni, hogy a két régebbi oltás által nyújtott védettség megkopik, nemcsak a fertőzést lehet elkapni, pláne a fertőzőképesebb delta variánst, de elég rosszul is lehet valaki. Erről Tessely Zoltán fideszes képviselő beszámolt pár hete:

link Forrás

A szintén fideszes képviselő Pócs János múlt csütörtökön héten jelentette be, hogy koronavírusos. Előtte lévő nap még felszólalt a Parlamentben. A kongresszusról így lemaradt.

link Forrás

Kósa Lajos is kórházba került egy hete. Emiatt ő sem tudta megünnepelni, hogy ismét alelnökké választották, igaz, nem öldöklő küzdelemben.

link Forrás

Sőt, Gulyás Gergely - akárcsak Fürjes - három oltás után fertőződött meg október végén. Neki csak influenzaszerű tünetei lettek. A kongresszusra már felgyógyult.

Azt valamennyi politikus elmondta, hogy oltás nélkül rosszabbul jártak volna. De Fürjes az oltások mellett már a maszkhasználatot is fontosnak tartja.

Ugyanakkor éppen Gulyás megfertőződésénél jött elő, hogy vajon mennyire próbálja felderíteni a hatósági rendszer, hogy az igazolt fertőzöttek kinek adhatták tovább a vírust. Semennyire, legalábbis Gulyás szerint nincs már kontaktkutatás Magyarországon.

És a karanténrendszer sem működik, ugyanis Gulyás munkatársai közül senkinek nem kellett karanténba vonulni, mert aki oltott, hiába volt szoros kontakt - és láthatóan megfertőződhet -, arra nem vonatkozik a lakásfogság. Emiatt lehetséges, hogy Magyarországon kevesebben vannak karanténban, mint amennyi igazolt fertőzött van.

Vagyis akikkel Fürjes fotózkodott, vagy akikkel egy fél napon keresztül együtt hallgatta a felszólalókat, azok nem kerülnek karanténba, de talán érdemes lenne egy tesztet csináltatniuk, természetesen a saját pénzükön, mert az nem ingyenes.

A maszkhasználatot a kormány egyelőre csak a tömegközlekedésben tette kötelezővé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.