Trump helyett végül a sajtó kapta a golden showert

külföld
2021 november 16., 11:49
comments 3

A hónap elején letartóztatták a Steele-dosszié egyik orosz informátorát, Igor Dancsenkót, a washingtoni Brookings Intézet korábbi orosz elemzőjét, mert hazudhatott az FBI-nak. A Demokrata Párt által finanszírozott kutatáson alapuló Steele-dosszié azzal vádolta Donald Trumpot, hogy az elnökválasztás alatt összejátszott Oroszországgal.

A magán-titkosszolgálati jelentésben többek között azt is állították, hogy az orosz kormány már több mint öt éve támogatta folyamatosan Trumpot, és a Kreml a későbbi elnök belső köreinek rendszeresen küldött kínos információkat az ellenfeleikről. A jelentés szerint a Trump-kampánycsapat együttműködött az orosz hatóságokkal is, hogy Hillary Clinton elveszítse az elnökválasztást, de még azt is állították benne, hogy Trump golden showert kért orosz prostituáltaktól.

Dancsenko hallgatott valakiről

John Durham különleges ügyész a korábbi FBI-vizsgálat miatt nyomoz, ami azt kutatta, hogy Trump 2016-os kampánycsapata és Oroszország között történt-e együttműködés.

A mostani, öt rendbeli vádemelés szerint az USA-ban élő Dancsenko többször is hamis állításokat fogalmazott meg, amikor az FBI 2017-ben kihallgatta azzal kapcsolatban, hogy információt gyűjtött Christopher Steele korábbi brit hírszerzőnek. Steele-t a demokraták azért fizettek, hogy a Trump és Oroszország közötti kapcsolatok után nyomozzon.

Dancsenko Steele egyik forrása volt, akinek a kutatási dossziéját megkapta az FBI, és az amerikai szövetségi hatóságok arra használták az akta tartalmát, hogy sikerrel kérelmezzenek a Trump-kampány egy korábbi munkatársát célzó titkosszolgálati megfigyelési engedélyt.

Igor Dancsenko megérkezik a bíróságra 2021. november 10-én.
photo_camera Igor Dancsenko megérkezik a bíróságra 2021. november 10-én. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images via AFP

A vádemelés szerint Dancsenko félrevezette az FBI-t, amikor tagadta, hogy kapcsolatban állt egy PR-cég vezetőjével, aki régi demokrata aktivista és Hillary Clinton támogatója volt. A valóságban Dancsenko az egyik vélt állítását név nélkül arra alapozta, amit ez a PR-vezető mondott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.