A cseh államfő jövő héten kinevezi miniszterelnöknek Petr Fialát, egy kalózpárti miniszterjelöltet azonban megvétózhat

külföld
2021 november 17., 20:59
comments 1

Milos Zeman cseh köztársasági elnök november 26-án kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét – ezt maga a miniszterelnök-jelölt közölte szerdán Prágában, miután a Központi Katonai Kórházban találkozott az államfővel.

Milos Zeman az MTI híre szerint találkozni szeretne a miniszterjelöltekkel, ami tíz napot vehet igénybe, ezt követően nevezné ki az egész kormányt. Petr Fiala szerint a 18 tagú kabinet jelöltjei közül Milos Zemannak egy ellen vannak kifogásai, ám őt nem nevezte meg a kormányfőjelölt.

A kormányban a Spolu koalíciónak (ODS, KDU-CSL, TOP 09) a miniszterelnökön kívül tíz minisztere lesz, míg a vele szövetkező PirSTAN koalíció hét helyet foglalhat el.

A jövőbeni kormány első alelnöke és belügyminisztere Vít Rakusan, a STAN párt elnöke lenne, Marián Jurecka, a KDU-CSL elnöke munkaügyi és népjóléti miniszter, Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke regionális fejlesztési miniszter, Vlastimil Válek, a TOP 09 egészségügyi szakértője egészségügyi miniszter.

A fontosabb tárcák közül a pénzügyminisztériumot Stanislav Stanjura (ODS), a védelmi tárcát Jana Cernochová (ODS), a külügyminisztériumot Jan Lipavsky (Kalózpárt) vezetné.

Prágai sajtóértesülések szerint éppen Jan Lipavsky az, akinek személye ellen az államfőnek kifogásai vannak, hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg.

Milos Zeman maga is beszélt a vétó lehetőségéről a Nova kereskedelmi televízióban, de nevet ő sem mondott, csak megjegyezte, hogy a jelöltet személyesen nem ismeri.

A leendő kormányfőről szólva kifejtette: "Hosszú évek óta ismerjük egymást, tegeződünk, és jó lenne együttműködnünk. Bár több miniszternél az a gyanúm, hogy a tárcához, amelyet irányítaniuk kell, egyáltalán nem értenek, mert ezzel sohasem foglalkoztak, leszek annyira toleráns, hogy a vétómat csak egy személyre korlátozom." Az interjút az államfővel szerdán, a katonai kórházban rögzítették.

Zeman leszögezte: nem akarja késleltetni a kormány megalakulását, ezért javasolni fogja Fialának, hogy ideiglenesen maga töltse be a szabad posztot, vagy annak vezetésével bízza meg valamelyik miniszterét.

A cseh választások után kialakult összetett helyzet hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A koalíciós szerződés aláírása Prágában, november 8-án.
photo_camera A koalíciós szerződés aláírása Prágában, november 8-án Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.