Orbán Balázs: Biztosítani kell, hogy jobboldali hangok kellő súllyal jussanak el a magyarokhoz

Média
2021 november 18., 07:13
comments 11
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
photo_camera Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kétnapos médiakonferenciát tartott a médiaviszonyok átalakulása miatt aggódó Matthias Corvinus Collegium, állami ingatlan és vállalati vagyonból létrehozott tehetséggondozó intézmény. Ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdezte Orbán Balázst, aki nem csak a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, de az MCC kuratóriumi elnöke is egyben.

Orbán egészen a Gutenberg-galaxisig utazott vissza, hogy megindokolja, miért volt jelentősége a konferenciának: szerinte olyan mélységig alakultak át a médiaviszonyok a nyugati világban, hogy azzal fontos foglalkozni nemzetközi konferencia keretében is.

Az államtitkár szerint a legfontosabb hozománya a médiatér átalakulásának, így az internet és a közösségi média elterjedésének is, a hagyományos médiumok befolyásának visszaszorulása. Ezek a médiumok Orbán meglátása alapján ezért politizálni kezdtek:

„Azok a médiafelületek, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a hiteles tájékoztatás szimbólumának tekintettünk – a New York Timestól a BBC-ig –, mára egyértelműen egy progresszív politikai program kiszolgálóivá váltak.”

A véleménypluralizmus, Orbán szerint felborult: a liberális média számára ma már a hír szentségének és a vélemény szabadságának a szétválasztása helyett a progresszív liberális ideológia képviselete vált fontossá, ezért a konzervatív hangokat kiszorítják a mainstreamből.

Erre pedig reagálnia kell az államnak, aminek két feladata is van: „...egyrészt fenn kell tartani a véleményszabadságot, ugyanis egy-egy kijelentés nem cenzúrázható ideológiai alapon, másrészt valamilyen módon biztosítania kell a jogszabálysértő véleményekkel szembeni fellépést.”

Orbán szerint a közép-európai országokban a helyzet jobb: itt az emberek még több forrásból tájékozódnak, nem élnek olyan közösségi média-buborékokban mint nyugaton; a magyarok 63 százalékának magas vagy középmagas a bizalmi indexe a média iránt, ami meghaladja az uniós átlagot.

„Biztosítani kell, hogy a jobboldali hangok is kellő súllyal jussanak el a magyar emberekhez annak érdekében, hogy minden típusú információhoz hozzáférhessenek. Tekintettel arra, hogy mi a kormányzati politikánkat az emberek véleményére alapozzuk, ezért csak így reménykedhetünk abban, hogy a választópolgárok a jobboldalt ismét kitüntetik majd a bizalmukkal.”

Orbán valójában egy történeti-ideológiai keretet próbált megfogalmazni, ami indokolja mindazt a felülről vezényelt erőszakos átalakítást, ami az elmúlt tíz évben - a magyar állam által rendelkezésre bocsátott, elképesztő közpénzmennyiséget felhasználva - végbement.

Az államtitkár arra nem tért ki, a Magyar Nemzet pedig elfelejtett rákérdezni, hogy amennyiben a hagyományos média tényleg visszaszorulóban van, miért kölcsönöztek az állam felügyelete alatt álló bankok, mint az MKB vagy az Eximbank, tízmilliárdokat olyan hagyományos médiacégek megvásárlásához, mint a TV2, az Origo vagy a Mediaworks. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.