Politikai üzenetekkel készül a katari vébére a dán válogatott

külföld
2021 november 18., 06:19
Edzésben a dán válogatott a koppenhágai edzőtáborban 2021. szeptember 2-án
photo_camera Edzésben a dán válogatott a koppenhágai edzőtáborban 2021. szeptember 2-án Fotó: CLAUS BECH/AFP

A dán labdarúgó-válogatott játékosai és edzői emberi jogi üzeneteket viselnek majd edzőmezeiken a jövő évi katari világbajnokságon.

A skandináv ország labdarúgó-szövetsége (DBU) szerdán közleményben jelezte, hogy a saját eszközeikkel tiltakozni fognak Katar diszkriminatív törvényhozása és a torna szervezőbizottsága ellen azok után, hogy több ezer vendégmunkás veszítette életét az elmúlt tíz évben a torna előkészületei során az embertelen körülmények miatt.

A DBU közölte, hogy az edzőruhákon a szponzorok logói helyett kritikus üzeneteket tüntetnek majd fel, továbbá a csapattal utazó személyzet és a partnerek számát is minimalizálják, hogy „a vb-döntőn való részvétel elsősorban a sportolásról szóljon, és ne a vb-szervezők rendezvényeinek népszerűsítéséről”.

Jacob Jensen, a dán futballszövetség ügyvezető igazgatója szerint a DBU régóta kritikusan viszonyul a katari világbajnoksághoz, de szeretnének nyomatékot adni véleményüknek a tornán is.

A szövetség hozzátette, hogy kellő körültekintéssel fognak eljárni a szállodák és egyéb szolgáltatások kiválasztása során, hogy meggyőződjenek a munkajogok tiszteletben tartásáról.

A földgázban gazdag emírség több tízmilliárd dollárt költött szállodák, új közlekedési rendszer és stadionok építésére a világbajnokság megrendezése érdekében.

A katari vébé visszásságairól ebben a cikkben írtunk részletesen. (ABC via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.