„A bevándorlás kicsúszott a kezünkből” – mondta Michel Barnier francia elnökjelölt

külföld
2021 november 23., 20:56

Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és az országban a büntetlenség érzése uralkodott el Michel Barnier francia elnökjelölt-aspiráns, az Európai Unió volt Brexit-főtárgyalója szerint.

A francia politikus, aki ötödmagával verseng a jobbközép Köztárságiak (LP) párt elnökjelöltségéért a 2022. évi választásokon, a Reuters brit hírügynökségnek kedd este adott interjújában sajnálkozott amiatt, hogy Franciaország „nagyot hanyatlott”. Úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök vezetői stílusa túlságosan arrogáns és egyetlen célt tart szem előtt, ezzel pedig szítja a megosztottságot.

„A bevándorlás kicsúszott a kezünkből” - fogalmazott a politikus. „Már nincs garancia a biztonságunkra. Büntetlenség és bizonytalanság érzése uralkodik szerte az országban.”

Barnier szerint bevándorlási moratóriumot kellene elrendelni, amíg rögzítik az európai és franciaországi - jelenleg bizonytalan - migrációs szabályokat. A politikus katonákat szeretne járőröztetni egyes településeken, ahol a rendőrség kezéből kicsúszott az ellenőrzés, és népszavazást szorgalmaz a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére.

A mérsékelt jobbközép politikus elutasította azt a feltételezést, hogy konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Eric Zemmour táborából.

„Az ország problémáival foglalkozom” - mondta.

Macron kormánya elutasította azt a vádat, hogy elveszítette az ellenőrzést a Franciaországban érkező külföldiek száma felett. Az INSEE hivatalos statisztikai hivatal szerint azonban jelentősen növekszik a bevándorlók száma, már a 2000-es évek elejétől.

Az INSEE hivatalos adatai szerint 2020-ban 272 ezer bevándorló érkezett Franciaország területére, míg 2016-ban, a szocialista Francois Hollande elnökségének utolsó évében 259 ezer, a konzervatív Nicolas Sarkozy elnöksége idején, 2010-ben pedig 211 ezer.

A Köztársaságiak népszerűségi listáját Xavier Bertrand, az Hauts-de-France régió regionális tanácsának elnöke és Valérie Pécresse, az Ile-de-France régió regionális tanácsának elnöke vezeti, de a Reuters szerint Michel Barnier is esélyes lehet.

A párt elnökjelölt-aspiránsai kijelentették, bárkit támogatnak, aki megnyeri a jövő heti előválasztást. A szavazni kívánó regisztráltak száma megkettőződött az elmúlt hetekben, és megközelíti az 150 ezret. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.